Okay, lad os komme igang. Det første du skal gøre er at åbne en Excel-fil fra Office 365 og vælg fanen Automate:

Excel Online Scripts

Du har både mulighed for at optage dine handlinger (og dermed danne koden) eller at skrive koden direkte via Code Editoren. Har du valgt at optage, kan du sagtens redigere i koden bagefter.

Er det VBA?

Naarh... det er Java script. Men bare rolig! Hvis du er vandt til at arbejde med objekter i Excel VBA, så kan du hurtigt komme fornuftigt i gang. Selvfølgelig er det lidt ærgerligt, at der nu er to varianter af kodesprog som du skal forholde dig til - og det ikke umiddelbart er muligt at genbruge den allerede skrevne VBA-kode.

I eksemplet nedenfor er der oprettet et script til automatisk dannelse af den magiske formel: 2 + 2 = 5

Excel Online Scripts

Ikke lige VBA op ad dage! Men objektet workbook, samlingen worksheets, egenskaben values og ikke mindst den grønne kommentartekst er velkendt for en VBA-nørd (hvis du altså husker at kommentere dine kode!). Så der er bestemt basis for, at du kan udnytte din VBA-erfaring.

Det ser ikke ud til, at du kan genbruge koden lokalt. Jeg tror fremtiden vil vise sig, at VBA og Office Script kommer til at koeksistere - så glem ikke din VBA viden.

Hvad med Intelligence?

Når du skal udpege objekter, metoder og egenskaber står editoren klar med lidt assistance. I eksemplet skal cellerne B2:E5 tildeles værdier. Du finder hurtigt egenskaben values på forslagslisten når du taster .v Derudover vil du få en beskrivelse af hvad og hvordan egenskaben anvendes:

Excel Online Scripts

Hovsa...
Hvor bliver dine scripts gemt? Du kan uden videre genbruge dine Office scripts i andre Excel-filer, da de gemmes i en mappe på OneDrive.

Men...
Den fane har jeg slet ikke ☹ For at du kan bruge Office scripts skal din Office 365 administrator først give dig rettighederne til det.

Husk...
Det hele er indtil videre i ”Preview”. Der er mange spændende forbedringer i vente i den kommende tid. Måske dukker mulighederne også op i Word 😊

Afslutning

Her hos 4D A/S kan vi tilbyde dig konsulentassistance, således at du får en konsulent ud, der kan hjælpe med at løse specifikke opgaver. Vi har også en række Excel kurser, som vil give dig overblik og indsigt til at selv kunne optimere dine regneark og løsninger.