Et BI Dashboard er et ”instrumentbræt”, der viser de vigtigste nøgletal for en ønsket målgruppe.

Kaosboard (Dashboard med for mange elementer)


For at undgå for mange fejlfortolkninger af et Dashboard, er her nogle forslag til designet. Jeg tager udgangspunkt i en bils instrumentbræt i mine eksempler.

Hvad er de primære budskaber i Dashboardet og hvem er modtagerne

Som chauffør har du brug for at vide, hvor hurtigt bilen kører og om den er ved at løbe tør for brændstof. Din ”co-pilot” skal analysere km afstande og hvor økonomisk I kører.

Fordel mange komponenter over flere sider

Her vil det være oplagt at fordele Dashboardet over to sider (instrumentbrættet er delt op i en venstre- og højre side), da I har hver jeres fokusområder; nøgletal at holde øje med. Det er tilrådeligt med maks. 4-5 komponenter pr. side.
Prøv at undgå flycockpittet , hvilket ofte kræver ekstra kræfter bare for at finde rundt i Dashboardet. Hvis du oplever ”hov, der er lige plads til en komponent mere”, så lad pladsen være tom. På bilens instrumentbræt er der typisk en del ”spildplads”.

Vis de vigtigste nøgletal

Som chauffør, ser du også en omdrejningstæller på dit instrumentbræt (undskyld Dashboard). Hvad skal du dog bruge den til? Bilen har jo automatgear! Dette vil du, som den primære målgruppe, ofte definere som en overflødig komponent, der bør fjernes. Du skal altid huske at spørge dine målgrupper om, hvad DE finder vigtigt.

Vælg de rigtige figurer

Hvert godt/skidt budskab skal vises i separate figurer. Målgruppen må dog ikke være i tvivl om budskabet. F.eks. skal du vide at minus-til-plus ikonet betyder, at alt håb er ude og at næste action bliver: STOP BILEN NU!

Dashboard advarslerEr et speedometer egentlig den bedste figur til at vise bilens hastighed? Efter sigende har en Formel1 racerbil ikke et speedometer installeret! Her har chaufførerne åbenbart ment, at det var overflødigt.
Brug så vidt muligt klassiske figurer, såsom søjle- og kurvediagrammer.

Hold det enkelt

For at holde fokus på trafikken (god idé ikke at blive forstyrret af for meget unødig information), er det vigtigt at Dashboardet og dets komponenter ikke indeholder for mange: Detaljer, farver, advarsler

Fjern grafisk støj

På benzinmåleren er der intet tal som viser, om der er 17 eller 14 liter benzin tilbage. Fint, du kan sagtens nøjes med at konstatere, om der er under en kvart tank tilbage.

Farvevalg

På speedometret er der en markant rød streg ved 50 km. Det er et vigtigt threshold (grænse). Ydermere lyser en rød benzinstander, hvis du når ned under 10 liter benzin i tanken. Også vigtigt, så du kan nå at reagere og finde nærmeste benzintank, hurtigst muligt.
I det generelle design af Dashboardet bør du så vidt muligt undgå farver, der har en foruddefineret betydning: F.eks. rød, gul og grøn medmindre de understøtter netop det budskab.

Tekster

Hvis chaufføren og co-piloten vil være i tvivl om, hvad der vises på Dashboardet, vil anvendelsen af tekster gøre underværker. På økonomimåleren vises pludselig ordet ECO = så kører vi fornuftigt 😊

Konklusion

"Keep IT simple and clean"

Balanceret dashboard

Relevante kurser, hvis du vil vide mere

Dashboards i Excel 
Design af rapporter med Power BI 
Report Builder
Reporting Service