”…hold da op - holder man virkelig stadig den slags kurser!”

Bemærkningen faldt på en, i IT-kredse, fornem adresse i Lyngby, hvor jeg holdt en workshop/kursus for en gruppe fagfæller. Under den indledende præsentation havde jeg præsenteret mig som underviser, bla i Word.

Og følgende opfattelse er nok ret udbredt blandt mange: ”Hvorfor skal jeg tage et Word kursus? Word er da bare noget man kan, ellers må man virkelig være tungnem. Og alle under 30 har jo fået det ind med den digitale modermælk.”

Det ser ud til at være en almindelig antagelse, at hvis kan man kan formatere sin tekst, rette slåfejl med ”søg og erstat” og vende papiret i udskriften, så er man helt godt kørende i Word. Hvis man så ovenikøbet kan lave et manuelt sideskift, et sidehoved og en tabel, så er resten vel bare for nørder! Og det er en opfattelse som har bidt sig godt fast.

Den passer bare rigtigt dårlig med min erfaringsverden, hvor mange henvendelser om konsulentassistance i Word handler om ret elementære problemer. Selv om der sikkert er ret mange, der trækker lidt hånligt på smilebåndet når en IT-konsulent bruger ordet ”elementære”, vover jeg alligevel pelsen! Og med ”elementære” mener jeg i øvrigt problemer som de fleste - på en dag eller to - ville kunne lære at løse selv. Jeg finder stor glæde i at se de store smil komme frem hos kursisterne, når jeg holder Word kurser. Der er rigtig meget, som de fleste ikke ved.

Hvis dit Word dokument er indtastet fornuftigt fra starten kan du fx ændre skrifttypen i alle dine overskrifter i en enkelt arbejdsgang. Efter min mening ikke specielt nørdet, men nyttigt og tidsbesparende. Hvis du anvender lærreder og objektankre, kommer du ikke ud for at Word pludselig flytter et billede til anden side. Du kan endda forhindre det. Efter min mening ikke specielt nørdet, men nyttigt og tidsbesparende.

Ikke desto mindre findes der mange Word brugere, som omhyggeligt markerer og formaterer hver eneste overskrift i et dokument - på 50 sider! Chefen har jo bedt om at alle overskrifter skal stå med Verdana. Mange lider under at Word ”kaster” billederne rundt i dokumentet, fordi de ikke ved hvordan de anvender objektankre eller lærreder. Endnu flere laver afstand mellem afsnit, med gentagne tryk på Enter-tasten - selv om de med stor sandsynlighed vil skabe ravage ved en senere lejlighed.

Der er jo ikke noget i vejen med at bruge ”de forhåndenværende søm” princip. De fleste gør sikkert som jeg selv: Vi prøver at gøre vores bedste på jobbet med de kompetencer vi nu engang besidder. Så meget mere ærgerligt er det, at de fleste Word brugere kunne lære at arbejde meget hurtigere og meget mere sikkert, ved en relativt beskeden tidsmæssig og økonomisk investering i et Word kursus. Og vi taler altså stadig om at slippe nemmere omkring tekstformatering, punktopstillinger og placering af billeder. Ikke om at kode C# eller udvikle kunstig intelligens. Ikke specielt nørdede, men nyttige og tidsbesparende pointer.

Hvis alle Word brugere i kongeriget vidste, hvordan de skal anvende afsnitsformatering, typografier og lige få garneret deres viden med et par udvalgte genvejstaster – ja så er det min påstand, at det ville kunne ses på bundlinjen - omend kun på decimalerne. Nu er det jo en påstand som vil være såre vanskeligt at måle, men jeg tør næsten lægge hovedet på blokken - at når det gælder arbejdsglæde, vil det kunne måles.

…og jo, tekstbehandlingens storhedstid ER selvfølgelig for længst forbi. Det ved jeg godt. Men at en relativt mindre del af vores data findes som dokumenter er ikke det samme som at dokumentet helt forsvinder. Dokumenter har helt givet mindre betydning end tidligere. Men alligevel findes fx vores selvangivelser, kontoudskrifter fra banken og offentlige dokumenter, rapporter og skrivelser stadig som dokumenter i en eller anden (elektronisk) form, selv om vi ikke nogen sinde printer dem. Der vil sikkert også være en stadig mindre del af os som beskæftiger os med dokumenter, men så meget større er grund er der også til at de, der stadig producerer dokumenter skal være dygtige til det.

Så overvej en gang om du hører til dem, der mener at du er nødt til at markere alt, hvad der skal ændres i Word. For så kan du spare en masse tid ved at tage et Word kursus og lære hvordan Word anvendes korrekt – og dermed gøre din arbejdsdag bedre ved ikke at skulle foretage gentagne og kedelige opgaver.

Kommer du frem til at din Word kompetance kan bruge et løft, så kan jeg anbefale dig et af vores mange Word kurser, som garanteret vil spare dig en masse tid og frustrationer.